Katso myös: Kilpailukalenterit ja tulokset

Mistä kilpailuissa on kyse?

Lyhyt johdanto: Laivamallien kilpailuissa ei kilpailla nopeudessa, vaan ajotaidossa. Kilpailijan tulee ajaa läpi radan 12 portista, joista viimeisestä peruuttamalla. Ohiajosta tai kosketuksesta annetaan virhepisteitä. Porttien jälkeen alus ajetaan vielä telakkaan. Tässäkin kosketuksesta reunoihin saa virhepisteitä. Maksimipistemäärä virheettömästä ajosta on 100. Nopeudella ei siis ole väliä, mutta 7 minuutin aikarajaa ei saa kuitenkaan ylittää. Yhdessä osakilpailussa ajetaan kolme kierrosta, joista kahden parhaan keskiarvo otetaan huomioon loppupisteissä. F2- ja F4B-luokissa mallit arvostellaan myös staattisesti. Nämä ovat kansainvälisiä Navigan sääntöjä, eli PM- ja MM-kisoissa kilpaillaan samalla tavalla.

Luokat ja säännöt

Uivilla laivamalleilla kilpaillaan Suomessa kolmessa eri luokassa:

F2: Täysin itsetehdyt mittakaavatarkat pienoismallit, malliarvostelu
F4a: Rakennussarjasta tms. tehdyt laivamallit, ei malliarvostelua, myös juniorit
F4b: Rakennussarjasta tms. tehdyt laivamallit, malliarvostelu

Kaikissa luokissa ajetaan kansainvälisen pienoisveneilyjärjestön Navigan kolmiorataa. Radan sivu on 30 metriä, ja 1 m läpimittaisia portteja on 6 kpl (joskus 7), joista yksi ajetaan kahdesti, ja yksi neljä kertaa. Lopuksi suoritetaan telakkaan ajo, telakan leveys määräytyy mallin leveyden perusteella. Maksimi ajosuoritus on 100 pistettä, virhepisteitä saa portin poijuihin kosketuksista sekä tietenkin ohiajoista, virhepisteiden määrä riippuu portin sijainnista. Tavallisesti kilpailussa rata ajetaan kolme kertaa, joista kaksi parasta suoritusta huomioidaan. Tasapisteiden tapauksessa huomioidaan kolmas ajokerta, ja jos tämäkään ei tuo ratkaisua, ajetaan yksi uusintakierros. Jos ollaan tämänkin jälkeen tasoissa, ajetaan peräporttia vuorotellen, kunnes voittaja löytyy.

 

F2:ssa ja F4b:ssä suoritetaan malliarvostelu, jossa teoreettinen maksimipistemäärä on 100. Näin ollen näiden luokkien teoreettinen yhteenlaskettu maksimipistemäärä on 200 pistettä.

Malliarvostelu perustuu neljään erilliseen arvostelukohtaan: Esikuvanmukaisuuteen, rakennustyön laatuun, laajuuteen ja vaikutelmaan. Esikuvanmukaisuus todennetaan F2:ssa esittämällä esikuvasta dokumentaatio, jonka perustella malli on tehty. Käytännössä minimidokumentaatio on laivan sivu- ja päällyskuvanto sekä linjat, lisäksi tarvitaan valokuvia. Periaatteessa hyvä dokumentaatio, ja sen mukaan hyvin tehty malli saa enemmän pisteitä. Rakennustyön laatua arvostellaan toteamalla mm. pintojen tasaisuus (maalausjälki), erilaisten osakokonaisuuksien suoruudet jne sekä yleinen siisteys. Laajuus tarkoittaa sitä, että periaatteessa taistelulaivan malli saa enemmän pisteitä kuin vaikkapa pienen troolarin, mutta vain tässä kohdassa tällä perusteella. Vaikutelmaan vaikuttaa tietenkin siisteys, mutta käytännössä myös mallin tarkkuus, esim. detaljien ja koko mallin "elävyys", eli vaikuttaako malli kuolleelta pienoismallilta vai oikealta alukselta. Hyvä esimerkki on telakkamallit, ne ovat mittatarkkoja ja erittäin siistejä, mutta tavallisesti pienin detaljiikka puuttuu, ja siksi ne näyttävät latteilta. Arvosteluskaalassa pyritään absoluuttiseen asteikkoon, eli kisan paras malli ei automaattisesti saa 100 pistettä (eikä heikoin 0). SM-kilpailuissa on pyritty malliarvostelussa siihen, että kovin merkittäviä rakennuspistekauloja ei syntyisi, näin pidetään myös ajo-osuuden mielekkyyttä yllä.

F4b-luokassa esikuvanmukaisuus arvostellaan rakennusohjeisiin ja -piirrustuksiin, sekä esim. laatikon kansikuvaan verraten(!!?). Lisäpisteitä voi saada esikuvaa edelleen dokumentoimalla, ja tämän perusteella sarjaa parantelemalla. Muuten arvostelu on kuten F2-luokassa.

F4a-luokassa ei siis suoriteta malliarvostelua, mutta periaatteessa Navigan säännöt edellyttävät, että malli on itse tehty. Ainakin SM-kilpailuiden osalta tätä sääntöä ei aivan pilkuntarkasti noudateta, ja jopa valmismallillakin voi osallistua, ainakin voi tulla kokeilemaan johonkin osakilpailuun radan ajamista.

Tarkemmat säännöt (päivitetty 2023): Säännöt 2023

Sivun alkuun

Etusivulle